51. Colina de les creus, la lluita per la independència – Lituània, 4 d’agost del 2009


Em dirigeixo cap a Vilnus, la capital de Lituània, però de camí, em paro a fer la visita de rigor a la Colina de les Creus. Tal i com indica el nom del lloc, és una colina plena de crucifixs de totes mides, amb més de 200 anys d’història.

Més enllà del caire religiós, la colina pren una connotació política entre els anys 1944 i 1990, durant la ocupació Soviètica de Lituània. En aquest període, els Lituanesos continuaven aixecant noves creus a la colina, com a acte de resistència pacífica, per demostrar el seu lligam amb la seva identitat original i el seu heretatge cultural i religiós. Això obligava als Soviètics a retirar constantment les creus que apareixien durant la nit i van haver de destruir el lloc a còpia de buldòzer unes 3 vegades. Però ni així aconseguien reduir la fermesa dels resistents, que continuaven aixecant noves creus durant la nit, arriscant les seves vides.

A banda de l’aspecte religiós i de l’aspecte polític, també hi trobo un aspecte estètic. Als meus ulls, la colina de les creus és una escultura gegant aconseguida de forma col•laborativa per milers de pelegrins i turistes, com si tots participessin en una espècie de performance de durada indefinida. A dia d’avui, es calcula que hi ha unes 50000 creus. El lloc impressiona molt!

1 comentari:

ass ha dit...

Ja ho veu, continuo seguint poc a poc la teva expedició...

És justament aquí, a Vilnius, capital de la Lituània que va ser condemnat el Bertrand Cantat (Noir Désir) per haver mort la seva companya sentimental.
He associat les teves evocadores fotografies amb el tràgic succés del cantant francès que remunta a finals de juliol del 2003.

Demà continuaré...