36. Pa amb tomaquet a la noruega i estofat de ren – 22 de juliol del 2009

Durant el matí, acompanyo al Xavier de compres a Kirkeness i aprofitem per visitar la ciutat. El nord de noruega ha patit molt de la segona guerra mundial i Kirkeness ha estat totalment destruïda, potser per la seva proximitat amb la frontera Russa. A dia d’avui, no veig rastre d’aquests esdeveniments, a l’excepció dels museus i monuments commemoratius. Al port, una dotzena de vaixells gegants russos, en estat ruïnós, esperen torn per ser reparats per una empresa noruega especialitzada. Casi bé són una atracció turística als meus ulls.

Per dinar, el Xavier ha preparat un pa amb tomàquet amb ingredients d'aquí, però no tinc molta fe en aquesta adaptació noruega, fins que faig la primera mossegada que em deixa del tot bocabadat. El pa, el pernil, l’oli i la sal combinen a la perfecció, com per confirmar que en aquesta casa i viu un bon Català. També ens fem un far de gambes, cor de ren, fruits de bosc, etc ...

Però l
a immersió dins la gastronomia nòrdica no acaba aquí! Per sopar, la Siw ens ha preparat un estofat de ren (animal que permet que Santa Claus arribi a tot el món), acompanyat d’un gratin dofinois. Quina sort poder provar un menjar tant especial que probablement no tindré ocasió de menjar a cap altre lloc! Però a més d’especial, resulta que és deliciós i tant la carn com les patates del gratin es desfan a la boca. Encara que el Xavier és més efusiu que la Siw – en altres paraules, és més llatí – soc perfectament conscient dels detalls de la Siw per fer que la meva estància sigui quelcom especial i els àpats que ens prepara en són només un exemple.